Wat is een win-winlening?

Met de win-winlening moedigt de Vlaamse overheid particulieren aan om en achtergestelde lening te verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Een particulier kan tot € 75.000 lenen aan een Vlaamse kmo gedurende een looptijd van 5 tot 10 jaar.
• Een achtergestelde lening met een looptijd van vijf tot tien jaar
• Je draagt bij aan een gunstig ondernemersklimaat
• Een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal
• 40% waarborg door Vlaamse overheid op de win-winlening
• Jaarlijkse bruto rente van 1,5% op het geleende bedrag
Alle info over de win-winlening vind je terug op:
https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/winwinlening

De Boezemvrienden

Voordat we doorgaan vinden we het belangrijk dat we toelichten wie “De Boezemvrienden” zijn en waar we voor staan.

“De Boezemvrienden” is naast een leuke woordspeling ook de realiteit. Wij, Arne & Thomas, leerden elkaar 14 jaar geleden kennen op skireis via gemeenschappelijke vrienden. Naast het feit dat we beiden beide in Zwijnaarde woonden bleek snel dat we ook dezelfde waarden en normen nastreven. Doorheen de jaren heen werd onze vriendschap hechter en in 2020 besloten we om de stap te zetten in het ondernemerschap.

Boezemvrienden Arne & Thomas

Als ondernemers zijn we heel complementair. We vullen elkaar zeer nauw aan. Maar we hebben de waarheid niet in pacht. Om de slaagkans van onze onderneming te vergroten en de vriendschap te waarborgen namen we enkele doordachte beslissingen.

  • Business Coaching door Steve Stevens: Steve is een ervaren business coach die al tal van (student)ondernemers begeleide in de opstart van hun bedrijf.
  • Persoonlijke ontwikkeling: Om onze kennis bij te schaven voorzien we ook enkele doelgerichte opleidingen zoals het Byrotraject van VOKA.
  • Externe kennis: Voor de zaken waar we zelf geen kaas van gegeten hebben omringen we ons met de juiste mensen.
  • Adviesraad: Onze adviesraad bestaat uit zorgvuldig gekozen, ervaren ondernemers die ons blijven uitdagen en helpen waar nodig.
  • Samenwerking UGent/HoGent: Deze instellingen beschikken over heel veel kennis in zowel het ondernemerschap als de brouwkunde. Kennis die ze graag delen met ondernemers en waarvoor ze aangemoedigd worden door de Vlaamse overheid.

Tietje, doe mij er maar twee

Ons doel is om positivisme en geluk te verspreiden om zo van de wereld een aangenamere plek te maken.
We geloven dat we dit kunnen bereiken door de leuke dingen in het leven te delen in een setting waar iedereen zich veilig voelt. Bier als bindmiddel om mensen samen te brengen. (wat geven we al prijs?)

Maatschappelijk doel

We zijn heel dankbaar voor alle kansen en mogelijkheden die wij in ons hebben gehad. Maar we weten ook dat dit niet vanzelfsprekend is. Daarom vinden we het van groot belang om terug te geven aan de stad en haar inwoners, die het mogelijk maken om onze droom te realiseren. We ondersteunen vanuit de Boezemvrienden vzw’s die zich inzetten voor doelgroepen die het minder gemakkelijk hebben in de maatschappij.

Zo brachten we recent een eigen T-shirtreeks uit ten voordelen van GenderSpectrum. Een vzw die zich inzet voor transgenders & gender fluïde en non-binaire personen. Ondertussen zijn we bezig met andere projecten.

Sem – Mede-oprichter GenderSpectrum vzw

De win-winlening van de Boezemvrienden

Nu jullie wat meer weten wie we zijn en waar we voor staan wordt het tijd om te duiden waarom we deze win-winlening willen aangaan.

Het afgelopen jaar zijn we erin geslaagd om Tietje op de kaart te zetten in het Belgische bierlandschap. Naast de naam, werd ook ons maatschappelijk verhaal, de branding en ons bier gesmaakt. De markt omarmt Tietje en
daarom besloten we om de volgende stap te zetten, om ons bedrijf verder te laten groeien hebben we nood aan externe financiering. Bier is namelijk een volumeproduct, hoe meer je verkoopt hoe meer winst je realiseert. Nu
komen we op een punt dat we meer kunnen verkopen dan dat er op dit moment beschikbaar is. Onze voorraad kan dus eenvoudig gezegd niet mee met de groei die we zouden kunnen realiseren. Om ons groeiproces te
stimuleren, moeten we dus heel wat nieuwe voorraden aanleggen. En net daar knelt nu precies het schoentje.

We lichten hieronder de situatie concreet toe:

Op dit moment brouwen wij ons bier bij een externe partner, een contractbrouwerij. Zij brouwen bier voor derden die niet over de professionele apparatuur en installaties beschikken om hun bier op grotere schaal te brouwen. Deze partner vraagt vanaf het inplannen van de order een voorschot van 30% van het gehele, te investeren, bedrag. De tijd tussen het voorschot en het effectief brouwen zit 30 dagen. Het brouwen van het bier zelf neemt 42 dagen in beslag en zo zijn we dus al gauw 2,5 maande verder. Op de leverdag dient de resterende 70% betaald te zijn. Het voorfinancieren van deze voorraden legt dus een grote druk op onze cashflow (cashflow is het verschil in geld dat je ontvangt en geld dat je uitgeeft in een bepaalde periode). Op onderstaande afbeelding kan je een gedetailleerd overzicht terugvinden.

Wij zijn goed op weg om van Tietje een succesvolle onderneming te maken, maar om dit nog verder uit te bouwen hebben we jouw hulp nodig! Jouw bijdrage kan ons helpen het voorgaande op te lossen wat ons in staat moet stellen om ons klantenbestand verder op te schalen. Zodat we nog meer mensen bereiken en kunnen laten genieten van een Tietje.

Waarvoor wordt het geleende bedrag gebruikt?

100% van het bedrag wordt gebruikt voor de aankoop van voorraden.

Een voorbeeld. Stel, je investeert 5.000 euro in De Boezemvrienden. Je ontvangt dan per jaar een bruto interest van 75 euro of na het betalen van roerende voorheffing, 52,5 euro. Daarbovenop ontvangt u van de overheid via de belastingaangifte, jaarlijks een extra bedrag van 125 euro netto. In totaal bedraagt jouw opbrengst dus 177,5 euro per jaar. Dit is een erg aantrekkelijk rendement van 3,55% per jaar. Over de 5 jaar brengt je dit in totaal €887,5 op.

Voor meer informatie over de win-winlening kan je terecht op: https://www.pmvz.eu/winwinlening

Heb je interesse om in te stappen op deze win-winlening of zit je nog met vragen? Neem dan zeker contact met ons op via: info@tietje.be of bel ons op. Arne: 0478577653 of Thomas 0477808050.